luni, 27 octombrie 2014

Luminile orasului meu

... nu vă țin în suspans și vă spun direct... sunt felinarele prost puse.
Mergeam cu gândurile mele de-a lungul străzii Domneasca. Fericirea de a mă lăsa plimbată de trotuar mi-a fost interzisă. Călcam în gropi, străchini sau ce naiba or fi fost dâmburile alea de sub tălpile mele. Mă opresc puțin fiindcă chiar mă îngrijorez de încălțămintea pe care am cheltuit o sumă din leafa deja impozitată de guvern. Normal ar fi să plutesc pe bulevardul teilor, nu?
Privesc, nu mă grăbesc deloc când decid să merg pe jos, și privesc îndelung mediul înconjurător. Pe strada Domnească vuiesc mașinile în ambele sensuri cu viteză, nu spun cât, or ști cei de la Politie, că doar sunt vis-a-vis. De ce văd că sunt mașini pe stradă? fiindcă sunt luminate de câte un felinar amplasat fix pe mijlocul străzii, atârnând de două fire precum un leagăn. Aaa, păi eu, aici pe trotuar, acoperită încă de frunzișul arămiu al teilor, mă împiedic în gropi, mașini și garduri, nu mai zic de câini flămânzi, ca să răzbat 1 km de bulevard ce duce taman în buricul orașului. Tabloul e putin Rembrand-ian... adică, pornind de la lumina puternică ce luminează mașinile "fițoase" din mijlocul străzii, mergi încet spre dreapta (sau stânga) unde lumina scade încet, încet, spre griul cetățeanului neutru care se chinuie să-și găsească drumul spre casă: treaz, limpede la cornee și rezistent la mușcături.
Așa e in orașul nostru: lumini puternice luminează strada, fix pe centru, fiindcă farurile "cu xenon" sunt doar de fițe, iar noi, ăștia pedeștri, prea romantici, putem călca liniștiți în gropi: nicio lumina nu ne va lumina chipul infractorului... luminile sunt pentru cei "luminați" deja.
Aaaa, fiindcă tot e vorba de lumină și tot de zona de bulevard prost iluminată pentru pietoni, îmi aduc aminte de "O noapte de înviere" regizată de Cassian care, dupa ora 12, cu lumânările aprinse de lumina sfântă, începe cu mulțumirile..."etc,... și firmei Luxten care ne-a adus lumina în această zi sfântă... "

Un comentariu:

  1. Am tot venit in tara anul acesta, si, desigur, ne-am oprit si in Galati. ''Arata mai bine!'', mi-am spus, la ultima vizita, care s-a intamplat in urma cu vreo doua saptamani. Dar nu pentru ca s-a schimbat ceva, ci pentru ca eu mi-am propus sa fiu mai ingaduitoare si sa nu mai bombanesc mereu, ca imi stric de tot vacanta, care, si asa, incepe de obicei cu stangul, inca din aeroport. De la Otopeni, sa fie clar! :)

    RăspundețiȘtergere