... inainte sa relatez despre o generalizare, ma voi referi la continuarea acestui studiu de caz pe care il consider un etalon in ceea ce inseamna relatiile post adolescentine.
Lucrurile expuse in primul si al doilea capitol la studiu de caz au urmat exact cum intuiam. Fata nu-l mai iubea de mult. Fiind o fire foarte puternica, si-a ales acest refugiu in alta tzara. Fuga de obisnuita il includea si pe EL care cu observa ca este exlus in relatie. Ea pleaca departe, el ramane langa parinti, deziluzionat amoros si profesional. Povestea ajutorului ce-i da "aripi" cu care sa zboare catre 'Ea' o stiti! "Aripile" l-au purtat in pragul fetei peste mari si tzari. In Suedia. Finalul? fiecare cu drumul lui. Un lucru usor de inteles dealtfel de asta vara... ma rog, pentru unii a fost mai greu.
Opus celor intamplate cu acesti fosti adolescenti sunt relatiile de durata.
De câte ori nu vi s-a întâmplat să cunoașteți o persoană și să simțiți că alături de ea și-n brațele ei vă simțiți ca acasă? Că ați găsit ceea ce vă doreați?
Însă, după un început frumos – cum sunt, de altfel începuturile în aproape toate relațiile – descoperi încet-încet că celălalt nu e chiar așa cum părea la început, că nu avem obiective comune și că, în linii mari, totul se reduce la a conviețui.
Discrepanța dintre felul de a fi al partenerului la începutul relatiei și modul în care se comportă mai tarziu în cadrul relației e dată de faptul că fiecare caută să-l impresioneze pe celălalt, să-i arate o față pe care crede că celălalt și-ar dori să o vadă la sine. Nu e un lucru rau ca ei incep sa se cunoasca foarte bine. Nefiresc apare aceasta masca din partea lui sau a ei sau cateodata din partea amandorura. Desi li se reproseaza de catre celalalt, acest lucru este negat, accentuat.
Pentru ca o relație să reziste e necesar să existe un echilibru între ceea ce oferă și primește fiecare dintre cei doi. De multe ori, balanța se înclină mai mereu în favoarea unuia și atunci vina se împarte, căci unul e egoist și celălalt acceptă situația, sperând că se va schimba ceva în viitor. Ca să faci o relație să meargă trebuie să știi de la bun început ce așteptări ai de la iubitul tău, ce defecte i-ai putea tolera și dacă sunteți dispuși să faceți compromisuri. Cateodata o relatie inseamna si acele cateva concesii care ne pot mulțumi pe amândoi.
Lucrurile ar fi mult mai simple dacă oamenii ar renunța la dorința de a impresiona și s-ar prezenta exact așa cum sunt în viața de zi cu zi, cu calități și defecte, cu aspirații și fantezii.
De cele mai multe ori castigam respect atunci cand oferim respect. Obisnuinta unei relatii insemna inceputul respectului si admiratiei.
Ratiunea optimistă si sincera asupra lumii și asupra noastră, a vieții în general, dezvolta relatii armonioase pe care ale admiram la altii crezand ca doar ei au descoperit magia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu