luni, 19 noiembrie 2012

friendship

... raspunsurile mele celor ce ma tot intreaba...
Suntem, prin natura umana, o fiinta sociala. Nevoia de prieteni este aproape la fel de stringenta ca nevoile fiziologice. Uneori este cea mai puternica nevoie si inlocuieste necesitatile biologice precum nevoia de aer, mancare, apa, somn, o temperatura relativ constanta a corpului si sex. Nesatisfacute, ne confruntam cu boala, iritatie, durere, disconfort. Desigur, cam aceleasi senzatii neplacute le experimentam si atunci cand ne simtim singuri, parasiti, exclusi sau neacceptati de un grup. Avem nevoie de iubirea celor din jur si de acceptarea acestora. Dar ... in ce mod ne facem prieteni, unde ii intalnim si cum stim ca ne sunt cu adevarat prieteni? daca vrem sa stim...
As defini prietenia ca pe o intensa apropiere sufleteasca ce leagă două persoane prin sentimente , simpatie si atasament reciproc.
Cateodata, prieteniile se bazeaza pe interese comune. Poate de aceea si spunem ca „cine se aseamana, se aduna”. Cautam la persoanele pe care le consideram apropiate, ceva ce se gaseste si in noi si care poate functiona ca un liant, un element de legatura... dar nu intodeauna. Alteori, ego-ul nostru simpatizeaza cu ceva opus noua, persoana sociala si atunci suntem prieteni diferiti.
Ca orice relatie, de tip personal sau profesional, o relatie de prietenie se cladeste si se bazeaza pe ceea ce investim si recunoastem in celalalt. Daca de la inceput afisam o atitudine pozitiva si onesta, atunci prietenii ne vor accepta exact asa cum suntem si nu trebuie sa ne simtim “cool” sau diferit atunci cand suntem impreuna.
E bine sa facem distinctie clara intre amici si prieteni, considerandu-i amici pe cei cu care intretinem o relatie mai superficiala, de „suprafata” sa zicem, ce se rezuma la a discuta despre problemele ce intereseaza grupul din care fac parte (grupul de job, de exemplu) si mai putin despre cele personale.
Prieteni sunt considerati cei in care investim timp, energie si bani si care ne cunosc slabiciunile, trecutul, esecurile, bucuriile si aspiratiile... zice teoria...
Adica, prietenii de care ne putem inconjura sunt:
Prieteni vechi:
Prietenii din copilarie, dar si cei facuti pe bancile scolii. Cu unii dintre ei poate nu ne mai vedem dupa ani de zile, insa ne leaga de acestia amintiri si fiecare revedere e motiv de buna dispozitie si bucurie. O prietenie stransa nu e afectata nici de trecerea timpului, nici de distanta dintre cei doi... intotdeauna...
Tot aici intra si prietenii de incredere, cei carora le destainuim micile noastre secrete, pentru ca o prietenie se cladeste si se verifica in timp. Prietenul de incredere stie exact ce se intampla cu celalalt, simte cand e nevoie de prezenta sa si te intelege uneori chiar fara cuvinte. Iti iarta micile greseli, apreciaza prietenia voastra si nu-ti cere explicatii pana cand tu nu esti pregatit sa le dai.
Prieteni virtuali:
Prieteni virtuali sunt persoanele intalnite prin intermediul internetului si pe care nu i-am cunoscut intr-o intalnire fata in fata. I-am descoperit datorita unui joc online, cautand o anumita informatie sau pe un site de socializare si-am aflat ca sunt interesati de aceleasi lucruri, au aceleasi preocupari si comunicarea cu acestia a venit apoi de la sine, schimband opinii, ganduri, povestind si impartasind idei sau fapte. Nu conteaza foarte mult daca ii vom intalni vreodata, insa stim ca ne putem baza pe ei pentru o incurajare, o confesiune sau pur si simplu pentru a sta de vorba.
Prieteni de interese
Sunt persoanele cu care intretinem o relatie bazata mai mult pe interese (cultivi prietenia cu X pentru ca el te ajuta cu un job iar tu il ajuti cu alte servicii, iesiti impreuna in oras, de exemplu, el neavand prieteni cu care sa faca acest lucru). Acest gen de prietenie poate evolua spre o relatie de prietenie stabila si de incredere, insa de cele mai multe ori se termina odata cu interesele ce i-au stat la baza.
Familia
Membrii natali ai familiei ar trebui sa se numere printre prietenii nostri. Daca reusim sa adaugam relatiei de rudenie pe cea de prietenie, atunci ceea ce vom obtine va fi o familie de nota 10, in care copilul poate discuta despre problemele sale cu parintii si primeste din partea acestora tot sprijinul necesar, dar si copiii familiei intre ei. Ar fi bine sa existe acea incredere care sa ofere cale libera sinceritatii necesare discutiilor deschise. Chiar daca de multe ori nu constientizam acest lucru, cei mai buni si mai vechi prieteni ne raman parintii.

Uneori, drumul vietii e greu, dar, inconjurat de prieteni buni si de incredere, putem trece mai usor peste obstacolele ce apar in cale si ne putem bucura cu adevarat de tot ce ne ofera bun viata pentru ca avem cu cine le impartasi pe toate.
... fiindca, e bine sa le impartasim intr-o anumita masura :)

2 comentarii:

  1. Am avut anul aceste doua experiente pe care le-as denumi lectii de viata. Legat de prietenie. In naivitatea mea, o prietenie adevarata, profunda, in care ai investit 2-3 ani, ar trebui sa ajunga la nivelul la care chiar daca celuilalt nu-i convine ceva, sa-ti poata spuna, ca prieten, ca ceea ce ai facut e naspa, de pilda. Sa discutati, nu sa va acuzati. Surpriza mare a fost ca, dupa 3 ani de prietenie cu o tipa pe care chiar o apreciam, am fost pusa in fata faptului implinit: a disparut fara sa spuna vreodata motivul. Am intrebat de trei ori, apoi am renuntat. Eu banuiesc motivul, dar faptul ca ea a preferat sa dispara fara sa se complice cu o discutie mi-a dovedit, din nou in viata, ca prietenia din zilele noastre se limiteaza la ceva de genul ”nu ma scoate din zona mea de confort”. M-a lovit destul de rau, chiar daca din interior stiam mereu ca la un moment dat se va rupe. Dar nu asa ..... Din punctul meu de vedere, valoarea prieteniei a murit. A suferit transformari atat de mari in ultimii 20 de ani, ca aproape am uitat cam ce mai inseamna. Suntem din aceeasi generatie, poate ca vorbim aceeasi limba .... In adolescenta noastra parca altfel erau relatiile si altfel se mentineau prieteniile, nu? Acum, cu era internetului, totul s-a cam transformat in Friendship, Ignore, Delete, Block.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, ne cam ascundem in spatele lui Delete si Block. E simplu sa spui pa unei relatii, dar asta spune totul despre tine; si de bine, si de rau. Eu sunt inca din generatia celor care spun de ce au procedat asa, poate fiindca mi-a placut foarte mult la scoala, poate fiindca imi place sa depind.
    ... si sunt oameni care pasesc pe umbra ta care vine, nu pleaca(umbra).

    RăspundețiȘtergere